Rumpusetin äänitys 1: Äänitä rumpuja budjetilla

Rumpujen äänitys on lähtökohtaisesti suhteellisen kallista ja vaihtoehtoja on paljon. Tässä tekstissä käydään läpi alan standardit mikrofonit ja muut tarvikkeet, jotta myös aloittelijan on helpompi lähteä mukaan äänityksen mielenkiintoiseen maailmaan.

Miten äänittää rumpuja budjetilla

Rumpusetin äänitykseen saa kulumaan aika paljon rahaa, jo pelkästä yhdestä mikrofonista voi halutessaan maksaa 1500 euroa. Monella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai syytä satsata mikrofoneihin niin paljoa. Tämän vuoksi katsotaan seuraavaksi, miten rumpujen äänitys onnistuu myös pienemmällä rahalla.

https://www.kickstarter.com/projects/sunhouse/kickstarter-gold-sensory-percussion-candc-drum-co

Miksaus > Mikrofonit

Äänitys pienelläkin budjetilla toimii, koska mikrofoneja tärkeämpää on rumpujen miksaus, eli äänityksen jälkikäsittely. Hyvillä miksaustaidolla ja kärsivällisyydellä budjettiystävällisetkin mikrofonit saadaan kuulostamaan oikein hyvältä.

Viritys & huone = 👍

Ota myös huomioon, että hyvä äänitys saavutetaan myös sillä, että rumpusetti on hyvin viritetty ja tilan akustointiin on kiinnitetty huomiota. Voit lukea virityksestä tästä ja akustoinnista tästä.

Käydään seuraavaksi läpi mikrofonit ja tarvikkeet yksi kerrallaan

1. Overhead mikrofonit

Overhead mikrofonit tulevat rumpusetin yläpuolelle ja mikäli muita mikrofoneja ei ole, ne taltioivat koko rumpusetin kerralla. Mikäli muille rummuille on omat mikrofonit, overheadit taltioivat pääasiassa symbaaleja.

Pelkkä overhead taltioi rumpusetin hyvin, mutta bassorummulle se ei tahdo riittää. Siksi minimimäärä on yksi overhead sekä oma mikrofoni bassorummulle.


1) Mono overhead

Jos soitetaan vain yhdellä overheadilla, se sijoitetaan yleensä keskelle rumpusettiä, n. bassorummun pedaalin yläpuolelle. Korkeutta voi säätää mikrofonista riippuen, mutta yleisimmät mitat ovat n. kaksi kapulanmittaa tai n. 80-90 cm virvelistä. Katso lisää tästä.


2) Stereo overhead

Seuraava taso overheadien kohdalla on ostaa kaksi mikrofonia, jotta saadaan oikea ja vasen erikseen, eli stereoääni. Se, miten kaksi mikrofonia sijoitetaan on makukysymys, tähän on monia eri malleja, joista yleisimmät ovat Spaced pair (ensimmäinen kuva), XY (toinen kuva), sekä Recorderman. Katso lisää.

Audio Technica AT-2020

Mono overheadiksi tämä mikrofoni toimii erittäin hyvin. Aito ja lämmin saundi, paljon käytetty ja pidetty, todella hintansa väärti. Vaihtoehtona Audio Technica AT-2035.

at-2020

SE Electronics SE7

Näitä on myös kehuttu hinta-laatusuhteeltaan erinomaisiksi, jälki on erittäin hyvää ja tasapainoista, minulla on ollut nämä nyt jonkin aikaa ja tykkään! SE:n vaihtoehtona myös Lewitt LCT 040.

SE electronics Se7lewitt lct 040

2. Virvelimikrofoni

Tämä on simppeli valinta. Virvelimikrofoneissa ovat vakiintuneet nämä standardit mikrofonit, riippumatta siitä onko budjetti pieni vai ääretön. Valitse jompikumpi ja hyvä tulee.

Virvelimikrofoni asetetaan yleensä vanteen kiinnitettävällä pidikkeellä. Etäisyys kalvosta on n. kolme sormea, ja mikrofonin on hyvä osoittaa suoraan virvelin keskustaa kohti.

Shure SM57

Tällä ei voi mennä metsään. Vuosikausien ajan tämä mikrofoni on löytynyt käytännössä jokaisen äänittäjän mikrofonivalikoimasta.

shure sm57

Audix i5

Shuren jälkeen hyvänä kakkosena Audix i5, monesti jos ei päädytä Shureen, päädytään tähän.

Audix i5

3. Bassorumpumikrofoni

Bassorummun kohdalla on myös vakiintuneet suosikit, joilla pärjää sekä alussa, että vaativammassakin äänityksessä.

Bassorummun mikrofoni voidaan asettaa joko bassorummun sisään, mikäli bassorummun etukalvossa on reikä, tai bassorummun kalvon eteen. Molemmissa on omat etunsa.

AKG D112

Tämä AKGn mikrofoni on myös hyvin yleisesti käytetty, helppo saada hyvä saundi, monikäyttöinen ja takuuvarma.

akg d112

SHURE BETA52

Hyvänä kakkosena jälleen Shure Beta52, sekä mikäli haluaa soittaa lähinnä rock/metallia, näihin toimiva mutta muutoin hieman yksipuolinen Audix D6 on hyvä valinta, minulla on se tällä hetkellä ja tykkään!

shure beta52audix d6

4. Tomit

Tomeille alkaakin olla jo vähän laajemmin vaihtoehtoja ja omat mieltymykset sekä soitettava musiikkityyli vaikuttavat valintaan. Onneksi myös pikkutomeille on takuuvarmoja vaihtoehtoja. Voit ostaa lattiatomille saman mikorofonin kuin muillekin tomeille, tai erilaisen.

Beyerdynamic TG D57

Toimii hyvin sekä pikkutomien että lattiatomin äänitykseen. Helposti miksattava, hyvä saundi ja pieni koko ehdottomia vahvuuksia.

Beyerdynamic Tg D57

Sennheiser e604

Toinen vaihtoehto tomimikeille ovat nämä Sennheiserin mikrofonit. Plussaa myös tässä hyvästä kiinnikkeestä, joka tulee mukana. Jos ostat useampia kerralla, katso 3 mikrofonin paketti.

sennheiser e604

Audix D2, D4 ja D6

Audixin mikrofonit ovat hieman edellisiä kalliimpia, mutta niitäkin käytetään paljon. D2 ja D4 erityisesti pikkutomeille ja D6 lattiatomille.

audix d6

Telineet ja kaapelit

Telineiden kanssa on hyvä olla tarkkana etenkin, jos ne tulevat livekäyttöön eli niitä kasataan, puretaan ja roudataan usein. Treeniskäyttöön halvemmatkin telineet menevät, vältä Milleniumin telineitä, ne eivät tahdo kestää käyttöä.

Teline overheadeille

KM telineet toimivat yleensä oikein hyvin, osta 1 tai kaksi riippuen overhead mikrofonien määrästä.

K&M 210/30 BK

Pidike virvelirummulle

Toisin kuin osassa tomien mikrofoneista, mainittuihin virvelimikrofoneihin ei tule pidikettä mukana. Tarvitset sekä pidikkeen virvelin vanteeseen, että pidikkeen mikrofonin ja vanteeseen kiinnitettävän pidikkeen väliin. Mikäli ostat nämä kaksi ja Shure SM57, kannattaa laittaa clamppi väärinpäin, jotta etäisyys ja suunta on parempi.

km 24030shure clamp

Teline bassorummulle

Roadworx Mic Stand on hyvä teline bassorummun mikrofonille, riippumatta siitä onko mikrofoni rummun sisällä vai ulkona.

roadworx

XLR-kaapelit jokaiselle mikrofonille

Yksinkertainen, osta niin monta näitä, kun ostit mikrofoneja. Toinen pää menee mikrofoniin ja toinen mikseriin / äänikorttiin.

sssnake xlr

Äänikortti tai mikseri

Jotta rumpujen ääni saadaan talteen, tarvitaan äänikortti tai mikseri, joka vie mikrofonin äänet DAWiin (seuraavassa kohdassa).

Nyt sinulla pitäisi olla käsitys siitä, kuinka monta mikrofonia aiot ostaa. Tämän perusteella voit tehdä valinnan siitä, ostatko äänikortin vai mikserin ja montako kanavaa tarvitset, eli yhden kanavan per mikrofoni.

1 bassorumpumikrofoni ja 1 overhead mikrofoni = kaksi kanavaa riittäisi
1 bassorumpu ja 2 overheadia + virveli = neljä kanavaa riittäisi.

Jos on yhtään ilmaa budjetissa, kannattaa ostaa mieluummin 8-kanavaa kuin ne, mitä juuri sillä hetkellä tarvitsee. Jos äänityksestä innostuukin enemmän, ei tarvitse sitten heti vaihtaa isompaan.

Jos et aio miksata rumpuja livesoitossa, et tarvitse mikseriä, vaan pelkkä USB äänikortti (Audio interface) riittää. Alla kaksi esimerkkiä molemmista.

Kahdelle kanavalle: Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen

Jos olet varma, että et aio ostaa kahta mikrofonia enempää, etkä aio miksata rumpuja liveajassa, vaan ainoastaan äänittää ja miksata jälkeenpäin, pääset tällä äänikortilla liikkeelle.

Focusrite Scarlett 2i2

Kahdeksalle kanavalle: Focusrite Scarlett 18i20 3rd gen

Tämä on todella suosittu valinta, hinta alkaa olla jo hieman korkeampi mutta hinta-laatusuhde loistava. Tämäkin on äänikortti, eli ei livemiksausta

Focusrite Scarlett 8i8

Mikseri 16-kanavaa: Behringer X Air XR16

Tällä on mahdollista sekä äänittää, että miksata liveajassa. 16 kanavaa riittää koko bändille ja hinta ei ole vielä ihan mahdoton. Tässä on 6 XLR-kanavaa sekä 6 1/4" (6.3 mm) jack kanavaa.

behringer xair xr16

Mikseri koko bändille: Behringer xAir XR18

Tämä ei ole enää halpa, hinta on noussut kovasti viimeisten vuosien aikana. Tässä mikserissä on riittävästi kanavia koko bändille, mahdollisuus livemiksata tietokoneella ja puhelimella, sekä paljon muita ominaisuuksia, joilla pärjää kyllä vaativissakin äänityksissä. Tässä on 16 XLR-kanavaa ja 8 1/4" (6.3 mm) jack kanavaa.

Behringer X Air XR18

DAW (Digital Audio Workstation)

Mikäli päädyt Reaperiin, katso ehdottomasti kaikki tämän sarjan videot, ja pääset hyvin kärryille.

Rumpusetin äänitys ei ole helpoin prosessi, eikä varsinkaan halvin. Kannattaa lähteä liikkeelle pari mikrofonia kerrallaan, harjoitella äänittämistä ja etenkin miksausta ja ostaa sitten pikkuhiljaa lisää mikrofoneja.

Lue seuraavaksi

Tämän kirjoituksen tavoitteena on ohjata sinut onnistuneeseen äänitykseen.

äänitys 2