Rumpujen viritys: Askeleet hyvään soundiin

Rumpusetin virittäminen voi tuntua varsinkin aloittelijasta työläältä ja vaikealta. Tässä tekstissä käydään läpi rumpujen virittämisen perusteet.

Viritä rummut yksi rumpu kerrallaan

Viritä rummut esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä:

1. pikku-tom (high-tom)
2. toinen pikku-tom (mid-tom)
3. lattiatom (floor tom)
4. bassorumpu (bass drum)
5. virveli (snare drum)

Rummuissa on kaksi kalvoa, jotka on molemmat viritettävä:

Yläkalvo / lyöntikalvo (batter head)
Alakalvo / resokalvo (resonant head)


Molemmat kalvot soivat omassa vireessään ja molempien kalvojen vire vaikuttaa lopulliseen soundiin.

Rummun ääni syntyy siten, että kun kapulalla lyödään yläkalvoon, ääni kimpoaa siitä alakalvoon ja takaisin ylöspäin. Alakalvoa kutsutaan resokalvoksi siitä syystä, että se resonoi. Alakalvo vaikuttaa merkittävästi rummun soundiin, joten huolehdi, että alakalvo on hyvä ja viritetty huolellisesti.

Bassorummun kohdalla puhutaan lyöntikalvosta (johon bassorummun nuija osuu) ja etukalvosta / resokalvosta (joka näkyy yleisölle)


Rumpujen vire mitataan Hertzeissä (Hz). Se, mihin vireeseen rumpu on viritettävä, on varsinkin harrastelijalle suurelta osin makuasia. Myös rumpujen koko vaikuttaa niiden luontaiseen "parhaaseen vireeseen", pienempi rumpu soi luonnollisesti korkeammalta paremmin. Tekstin lopussa on myös esimerkit laitteista ja apeista, jotka auttavat virittämisessä tarvittaessa.

Suositeltuihin Hz-lukemiin on olemassa ohjeita, mutta koska jokaisen mieltymykset ovat erilaisia ja tämä teksti on suunnattu aloittelijalle, keskitytään nyt virittämiseen yleisesti. Etsi halutessasi ohjeita esim. "what hz to tune snare drum".

Aloitetaan virittäminen:
1. Ota viritettävä rumpu pois telineestä

Laske se esim. matolle tai rumpupenkille, jotta alempi kalvo ei soi.

Tällöin pystyt helposti kuulemaan viritettävän kalvon vireen ilman toisen kalvon vaikutusta.

2. Löysää kaikki kiristysruuvit ja tarvittaessa puhdista rumpu ja vanne

Jotta virittämisen voi aloittaa, on ensin "nollattava" nykyinen vire löysäämällä kaikki kiristysruuvit. jotta kalvo löystyy. Sillä, kummasta kalvosta aloitat (ylä - vai alakalvosta ) ei ole väliä, mutta usein aloitetaan yläkalvosta.

Löysää vähän kerrallaan, ettet taivuta ja pilaa kalvoa. Toki jos kalvo on jo huonokuntoinen ja menossa vaihtoon, ei tällä ole väliä.

Kun kiristysruuvit ovat irti, saat nostettua rummun vanteen ja kalvon pois paikaltaan.

Nyt on hyvä hetki puhdistaa vanne sekä rumpu sisältä ennen virittämistä.

3. Aloita virittäminen pienin liikkein

Rumpu on vireessä, kun jokainen kiristysruuvi on kiristetty yhtä kireälle ja ne soivat samassa nuotissa.

Kun aloitat virittämisen, aseta rumpukalvo tarkasti keskelle rumpua ja kiristä kaikki kiristysruuvit sormikireydelle.

Tämän jälkeen voit aloittaa virittämisen rumpuavaimella. Kellon suuntaan kääntäminen saa kalvon kireämmälle ja soundin korkeammalle, ja vastapäivään puolestaan löysentää ja saa soundin matalammalle.

Huomioi, että matolla tai rumpupenkillä ollessaan rumpu soi eri tavalla. Muista nostaa rumpu ylös ja napauttaa myös rummun ollessa ilmassa.

Viritä rumpu kuvan järjestyksen mukaan. Kiristä vähän kerrallaan tasaisesti ympäri rumpua.

4. Hienosäädä virettä haluamaasi suuntaan

Testaa virettä naputtamalla kalvoon kapulalla pari senttiä kiristysruuvista kalvon keskustaa kohti.

Naputa muutama kerta, kuulostele soundia, ja siirry vastakkaiselle puolelle rumpua. Yritä saada vastapuolen kiristysruuvi samaan vireeseen.

Muutaman kierroksen pikkuhiljaa kiristeltyäsi vire alkaa löytyä. Nosta rumpu välillä ilmaan ja kuuntele virettä.

Tämä vaihe on virittämisen hitain ja haastavin vaihe. Etene pienin liikkein ja kärsivällisesti.

Mikäli rumpuun lyötäessä kuuluu wouwwausta eli lyödessä ääni WOUWWW, tiedät, että joku/jotkut kiristysruuveista ovat epävireessä muiden kanssa ja tämä aiheuttaa wouwwauksen.

Kun olet saanut kalvon haluamaasi vireeseen ja se soi tasaisesti, on aika kääntää rumpu ja toistaa vaiheet toisen kalvon kanssa.

5. Käännä rumpu toisinpäin ja toista edelliset vaiheet

Ota huomioon, että alakalvon vireellä suhteessa yläkalvoon on merkitystä.

Kalvot voidaan virittää kolmella tavalla:
1.  Yläkalvo on viritetty kireämmälle, kuin alakalvo. Lyönnistä kuuluu alaspäin menevä ääni lyönnin jälkeen.
2.  Molemmat kalvot on viritetty yhtä kireälle - Rumpu soi pisimpään
3.  Alakalvo on viritetty kireämmälle, kuin yläkalvo. tämä lyhentää rummun sointia ja taittaa ääntä lyönnin jälkeen hieman ylöspäin, yleisesti käytetty tapa.

Viritä tomit siten, että pikku-tom (1), on viritetty korkeimmalle.

Sen jälkeen toinen pikku-tom (2) hieman matalammalle, ja lattiatom (3) matalimmalle.

6. Viritä bassorumpu samaa järjestystä käyttäen

Bassorummun virittämisessä tärkeintä on virittää lyöntikalvo suhteellisen kireälle, mutta resokalvo saa jäädä aika löysäksi. Aseta tyynyjä tai peitto bassorummun sisään, jotta sointi lyhenee hieman. Muutoin bassorumpu soi helposti todella kumisevasti ja pitkään, tämä ei yleensä ole se mitä halutaan.

7. Viritä virveli, jälleen samat vaiheet toistaen

Toista vaiheet 1-5 virvelirummun molemmille kalvoille.

Virvelin alakalvoa virittäessä kannattaa laittaa kapula poikittain alakalvon ja virvelimaton väliin, sekä alakalvoa virittäessä avata virvelikoneisto tai asettaa rumpu penkin päälle.

Virvelin alakalvo kannattaa kiristää todella kireälle, jotta ylimääräiset sivuäänet ja kontrolloimaton virvelimaton rätinä saadaan pois. Maton kuuluu pitää ääntä, mutta mikäli alakalvo on liian löysällä, virvelin ääni on usein hyvin epämiellyttävä.

Kun alakalvo on kireällä, voit testata myös virvelimaton kireyden. Sen ei kannata olla mahdollisimman kireällä, vaan sen on hyvä antaa hieman hengittää, muuten virvelin äänestä tulee helposti liian tukkoinen.


Valmista tuli. Testaa ja hienosäädä vire seuraavalla kerralla, kun menet rumpujen ääreen

Rumpu ei jää valitettavasti vireeseen ensimmäisen virittämisen jälkeen. Varsinkin, jos viritit uudet kalvot, ne kiristyessään venyvät ja asettuvat paikalleen muutaman päivän aikana, etenkin jos soitat setillä samana päivänä, kun viritit.

Palaa siis takaisin ja hienosäädä vire uudelleen seuraavan kerran kun istut setille.

Tip 1: voit käyttää virittämisessä myös appia tai virityslaitetta

Virittäminen saattaa tuntua aluksi hitaalta ja hankalalta, mutta jo muutaman kerran virittämisen jälkeen opit ymmärtämään paremmin, miten kiristysruuvien löysentäminen ja kiristäminen vaikuttavat rummun soundiin.

Opettele virittämään rumpusi itse, saat tällöin aina haluamasi lopputuloksen uusissa tiloissa, keikoilla, kiireessä, uudella setillä ja kalvoilla ja niin edelleen. Itse virittämällä opit myös tuntemaan instrumenttia paremmin.

Virittämisen avuksi on olemassa myös erilaisia laitteita (Tunebot) ja sovelluksia (Drum tune Pro). Tunebot maksaa n. 100 € uutena, Drum tune Pro apissa on 7 päivän trial, jolla ehdit virittää rumpusi mukavasti.

Tip 2: Mitä tehdä jos virvelimatto soi liikaa tomiin lyödessä

Ikuisuusongelma virittäjällä on tilanne, jossa pienempään pikkutomiin (10 tai 12-tuumaiseen) lyödessä virvelin kalvo rätisee epämiellyttävän paljon ja liian pitkään. Yleinen syy tälle on se, että jokin/jotkin virvelin ja pikkutomin kalvoista on viritetty liian läheiseen vireiseen toistensa kanssa. Viritä siis esimerkiksi virveliä korkeammalle ja tomia matalammalle, niin tämän ongelman pitäisi poistua.

Lue seuraavaksi

Kun setti ja kalvot ovat kunnossa, on hyvä hetki puhua symbaaleista. Mitkä ovat rumpusetin perussymbaalit ja mitä symbaaleista kannattaa maksaa?

Symbaalit 101