Perustietoa virvelistä
Virvelirumpu on yksi rumpusetin tärkeimmistä rummuista, soitetaanhan sitä käytännössä koko ajan. Virveli eroaa muista rummuista siinä, että sen alakalvolla on virvelimatto, jonka ansiosta virveli saa sille ominaisen äänen. Ilman virvelimattoa se kuulostaa samalta, kuin mikä tahansa rumpu. Virvelimattoa ohjataan virvelikoneistolla. Tästä lisää tekstin lopussa.
Virveli on myös siitä mielenkiintoinen, että sen ei tarvitse olla millään tavalla samanlainen, kuin muu setti, eli oma tarve ja toiveet määrittävät täysin sen, millainen virveli kannattaa ostaa (ja hieman myös soittamasi musiikkityyli, siitä lisää alempana).
Kun vaihtoehtoja on paljon, valinnanvaikeus iskee helposti. Tässä tekstissä käydään läpi tapoja, joilla voit pohtia millainen rumpu omaan tarkoitukseesi sopii.
1. Halkaisija ja syvyys
Lähdetään liikkeelle rummun ulkonäöstä, koska siitä on helppo jatkaa ja alkaa rajaamaan omaan käyttöön sopivia vaihtoehtoja.


Rummun halkaisija
Perusvirveli on halkaisijaltaan 14 tuumaa (14"). Tämän kokoisen virvelin ostamalla ei voi mennä pieleen.
On olemassa myös pienempiä, 10"-13" tuumaisia "efekti" tai piccolo-virveleitä. Pienemmässä rummussa on luonnollisesti korkeampi vire, joten näille rummuille on ominaista tiivis, korkeapitchinen ja leikkaava isku, jossa on lyhyt resonanssi ja tarkka artikulaatio. Koska kalvon pinta-ala on pienempi, rumpu ei soi yhtä voimakkaasti tai syvästi kuin suuremmat virvelit.
Rummun syvyys
Matala virveli (3"–5") soi kirkkaasti ja leikkaa hyvin miksauksessa. Se reagoi nopeasti, joten se sopii erityisesti funkkiin, jazziin ja hip-hopiin.
Standardisyvyydet (5"–6,5") ovat monipuolisia ja tasapainoisia, joten niitä käytetään yleisesti popissa ja rockissa.
Syvät virvelit (7"–10") tuottavat täyteläisemmän ja voimakkaamman äänen, jossa on enemmän sustainia ja bassotaajuuksia. Ne sopivat raskaampaan musiikkiin, kuten metalliin ja gospel-musiikkiin.
Pearl 14"x3,5" Free Floating Steel
Ludwig 14"x08" Supralite
2. Rungon materiaalit
Virvelirummut voidaan jakaa materiaalin mukaan karkeasti kolmeen kategoriaan: Puu, metalli ja muut materiaalit.


Puu
Vaahtera: Tarjoaa lämpimän, täyteläisen ja tasapainoisen soinnin. Suosittu erityisesti studioäänityksissä.
Koivu: Tuottaa kirkkaan ja jäntevän äänen hyvällä attackilla. Monipuolinen materiaali, joka toimii useissa tyylilajeissa.
Tammi: Tuottaa syvän ja rikkaan bassovasteen. Raskas materiaali, joka tarjoaa hyvän projektiovoiman.
Mahonki: Lämmin ja pehmeä sointi, vähemmän yläsävelsarjoja. Sopii erityisesti jazz- ja fusion-tyyleihin.

Puun kerrosyhdistelmät
Puisia virveleitä valmistetaan paljon myös yhdistelmänä, eli käytetään montaa eri puuta yhdessä rummussa. Kerrosyhdistelmät vaihtelevat valmistajittain ja malleittain, mutta muutamia suosittuja yhdistelmiä:
100% koivu (Birch): Tyypillisesti 6-9 kerrosta koivuvaneria. Tuottaa kirkkaan, erottuvan äänen hyvällä attackilla.
100% vaahtera (Maple): Yleensä 8-10 kerrosta vaahteraplywodia. Tarjoaa lämpimän, täyteläisen soinnin.
Koivu-vaahtera -yhdistelmä: Usein 2-3 kerrosta vaahteraplywodia sisäpuolella ja 4-6 kerrosta koivua ulkopuolella. Yhdistää koivun attackin ja vaahteran lämmön.
Mahonki-poplar -yhdistelmä: Useimmiten 2 kerrosta mahonkia ulko- ja sisäpinnassa, ja 4-6 kerrosta poplaria keskellä. Tarjoaa lämpimän, vintage-henkisen soinnin.
Koivu-mahonki-koivu: Kolmikerroksinen rakenne, jossa mahonkikerros on koivukerrosten välissä. Antaa tasapainoisen, lämpimän mutta selkeän soundin.
Erikoisempiakin yhdistelmiä on tietysti olemassa, mutta ne eivät ole tämän tekstin kannalta oleellisia, Googlettamalla (tai chätiltä) selviää.
DW 14"x6,5" SN Performance Tobaco - Vaahtera
Metallit
Messinki: Tuottaa kirkkaan, terävän ja lävistävän äänen. Suosittu rock- ja funk-tyyleissä.
Alumiini: Kevyt materiaali, joka tuottaa kirkkaan ja erottuvan äänen. Hyvä attack ja keskialueen sointi.
Pronssi: Lämmin, muhkea sointi, jossa on rikas harmoninen sisältö. Yhdistää puun lämpöä ja metallin terävyyttä.
Teräs: Erittäin kirkas ja leikkaava ääni. Korkea äänenvoimakkuus ja selkeä attack.
Ludwig 14"x6,5" Universal Brass Chrom - Pronssi
Muut materiaalit
Akryyli/Muovi: Läpikuultavat rummut tuottavat kirkkaan ja räjähtävän äänen, jossa on voimakas attack ja vähemmän sustain-ominaisuuksia.
Hiilikuitu: Moderni materiaali, joka tarjoaa erittäin erottuvan soinnin ja kestävyyden.
DW Design 14"x6,5" Sea Glass Sn. - Akryyli
3. Valmistajat
Virvelirumpuja valmistavia yrityksiä on useita, kaikki isoimmat brändit valmistavat muiden rumpujen lisäksi myös virveleitä. Valmistajalla ei ole välttämättä muuta merkitystä kuin se, että kun tietty mieltymys löytyy, haluaa jatkossakin soittaa saman brändin rummuilla, toisaalta taas jonkun valmistajan rummut sattuvat vain osumaan omaan budjettiin ja tarpeeseen paremmin.
Tunnettuja valmistajia ovat mm. DW (Drum Workshop), Ludwig, Pearl, Yamaha, Mapex ja Gretsch.
Lisäinfoa tarvitseville: Yksityiskohdat ratkaisevat
Toinen virveli maksaa 200 euroa ja toinen 6000 euroa. Kyseessä on kuitenkin päällisin puolin hyvin samankaltainen instrumentti. Mistä kalliimman rummun hinta muodostuu? Yksinkertaisesti, se johtuu yksittäisten materiaalien laadusta.


Materiaalit
Materiaaleista puhuttiin hieman jo aiemmin, eli rungon mahdolliset puukerrosyhdistelmät ja muut valinnat vaikuttavat virvelin hintaan. Mitä enemmän, arvokkaampia tai erikoisempia yhdistelmiä tai materiaaleja käytetään, sitä ylemmäs hinta luonnollisesti kipuaa.
Kiristysruuvit
Kiristysruuvit pitävät virvelin kalvon kireänä ja vaikuttavat suoraan virvelin vireeseen. Korkealaatuiset ruuvit, kuten teräksiset tai messinkiset, pitävät virityksen vakaana ja kestävät pitkään. Halvemmissa rummuissa käytetään yleensä heikompilaatuisia kiristysruuveja ja muita metalliosia.
Vanteet
Vanteet ympäröivät virvelin kalvoa ja vaikuttavat siihen, miten virveli soi. Valukehykset (die-cast) tarjoavat tarkan virityksen ja lämpimämmän, täyteläisemmän soundin. Ne kestävät hyvin ja pitävät virityksen vakaana. Peltikehykset (triple-flanged) taas antavat avoimemman ja kirkkaamman äänen, mutta eivät ole yhtä tarkkoja kuin valukehykset.
Kalvot
Joskus saattaa tuntua, että onpa vain muuttunut ääni kamalaksi, taitaa olla uuden rummun paikka. Mutta tosiasiassa, usein pelkällä kalvojen vaihdolla saa uudistettua rumpua ja muutettuakin sen ääntä. Ota huomioon, että virvelin yläkalvo voi olla mikä vain, mutta alakalvon on oltava tarkka snare resonant head, eli virvelin alakalvo, koska se on hyvin hyvin ohut. Jos virvelin alakalvoksi laittaa tavallisen kalvon, virvelimatto ei pääse tekemään hommaansa ja virveli ei kuulosta oikeanlaiselta. Lue lisää kalvoista täältä.
Virvelikoneisto ja virvelimatto
Virvelikoneisto, eli snare strainer, on mekanismi, joka kiristää ja vapauttaa virvelimaton. Laadukas virvelikoneisto toimii tarkasti ja kestävästi, mikä mahdollistaa virvelin räväkän ja terävän äänen. Halvemmat koneistot voivat olla vähemmän tarkkoja ja voivat löystyä käytössä, jolloin soittotuntuma heikkenee ja äänen laatu kärsii. Hyvä koneisto antaa mahdollisuuden säätää virvelin soundia haluamallasi tavalla ja takaa, että se pysyy kunnossa pitkään.
Virvelimattoja on myös eri paksuisia. Ohuempi virvelimatto (12-16 lankaa) tuottaa kirkkaamman, terävämmän ja nopeammin reagoivan äänen, joka sopii dynaamisille ja nopeille soiton tyyleille. Paksumpi virvelimatto (20-30 lankaa) taas tuottaa täyteläisemmän, syvemmän ja lämpimämmän äänen, jossa on enemmän sustainia ja bassotaajuuksia.


Virvelin kanssa saa myös olla luova!
Virvelin mahtavuus on tietysti siinä, että se kun on oma erillinen instrumenttinsa, on halutessaan mahdollista hankkia vaikka minkälainen rumpu, koko setin ylpeys: Virveli!




Lue seuraavaksi
Koska kaikkea ei voi harjoitella ja oppia kerralla, on tärkeää tunnistaa omat tavoitteet ja osaaminen, jotta voit selvittää, mitä sinun kannattaa nyt harjoitella ja mitä siirtää myöhemmäksi.