Tekniikkaharjoituksia 2: Dynamiikka ja erilaiset virveli-iskut

Jatketaan tekniikkaharjoituksia - blogisarjaa. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin kapulaotteet sekä neljä peruslyöntiä. Tässä kirjoituksessa hypätään pari askelta eteenpäin -> puhutaan dynamiikasta.

Dynamiikan harjoittelu

Musiikinsoitossa dynamiikalla tarkoitetaan äänenvoimakkuuden eroja eri instrumenttien, iskujen, nuottien ja raajojen välillä. Muun muassa dynamiikka on asia, joka erottaa pidemmän soittaneen rumpalin toisesta, joka on vasta aloittanut soittamisen.

JOS SOITOSSA EI OLE YHTÄÄN DYNAMIIKKAA, SAATAT SOITTAA KUIN HUUTAISIT KOKO AJAN. VAIN YHDELLÄ VOIMAKKUUDELLA.

Ei kauhean kiva lukea eihän? Voisin vannoa, että "lukijaääni" päässäsi alkoi huutaa lausetta lukiessasi.

Toinen esimerkki tästä on se opettaja, jonka kaikki olemme jossain vaiheessa opiskelujamme kohdanneet. Hän puhuu hiljaa ja matalalta, ei pysähdy pitämään taukoja, vaan jatkaa luentoaan monotonisesti eteenpäin. Tätä opettajaa on vaikea seurata koska kuuntelu on melko yksitoikkoista.

Sama tapahtuu rumpujensoitossa (ja musiikissa). On hyvä, että käytössäsi on monia mahdollisuuksia äänenvoimakkuuden suhteen.

Välillä on sopivaa soittaa todella kovaa, kun kappale tai sen osio kaipaa selkeästi rumpuja esille. Toisaalta taas, saatat myös madaltaa äänenvoimakkuuttasi tiettyyn osaan kappaletta.

Kuten puhe, jossa on taukoja sekä erilaisia äänenpainoja, myös soitto, jossa dynamiikkaa käytetään vaihtelevasti ja etenkin tilanteeseen sopivasti, on mielekkäämpi ja helpompi kuunnella.

Harjoitus 1: Ihmismikseri

Rumpalin kohdalla dynamiikka tarkoittaa montaa asiaa. Soitat yleensä useammalla raajalla useaa rumpusetin instrumenttia samanaikaisesti ja näitä kaikkia et yleensä soita samalla äänenvoimakkuudella. Saatat lisäksi soittaa voimakkaampia tai vaimeampia yksittäisiä nuotteja per raaja. Mitä useammalle eri voimakkuuden tasolle saat yksittäisiä raajojasi ja nuottejasi, sitä mielenkiintoisemmalta ja monipuolisemmalta soittosi soittaa. Tyylilaji huomioon ottaen tietysti.

Tässä harjoituksessa kuvittelet, että molemmat kätesi, sekä bassorumpujalkasi ovat kiinni mikserissä, ja voit näitä nuppeja ylös ja alas vetämällä säätää jokaisen raajasi äänenvoimakkuutta yksittäin.

1. Normaali taso

Aloita soittamaan niin,, että jokainen raaja soittaa mahdollisimman samalla voimakkuudella. Pyri löytämään hyvä keskitaso, ei liian kovaa eikä liian hiljaa. Soita rauhassa, älä pidä kiirettä, soita useampi tahti tai minuutteja samaa versiota kompista, jotta saat oikeasti kehitettyä oman dynamiikan hallintaasi.

2. Hi-hat ylös ja alas

Ensimmäisessä vaiheessa pyri nostamaan hi-hat-iskujen voimakkuutta nostamatta muiden raajojen voimakkuutta, kuten toisit hi-hatin voimakkuutta ylös mikserissä. Soita näin, kunnes raajasi tuntuvat olevan kontrollissa, ja laske hi-hat takaisin keskitasolle.

Seuraavaksi laske hi-hatin volyymi niin hiljaiseksi kuin mahdollista ilman että muiden raajojen voimakkuus muuttuu.

3. Virveli ylös ja alas


Palaa takaisin keskitasolle ja toista samat virvelin kanssa - Ensin voimakkuus ylös, palaaminen keskitasolle ja sen jälkeen alas.

4. Bassorumpu ylös ja alas

Toista sama bassorummun kanssa.

Katso lyhyt video dynamiikan harjoittelusta.

Harjoittele erilaisten kappaleiden kanssa

Kun olet kokeillut jokaisen raajan voimakkuuden nostamista ja laskemista erikseen, mieti mikä tuntui helpoimmalta, ja mikä oli vaikeinta.

Kokeile harjoitella myös siirtymistä eri raajasta ja voimakkuudesta toiseen pitämättä taukoja. Voit myös harjoitella kahden tai kaikkien raajojen nostamista ja laskemista samanaikaisesti.

Tämä melko suoraviivainen harjoitus on äärimmäisen tehokas dynamiikan harjoitteluun. Kannattaa ottaa mukaan säännölliseen treenaamiseen eri komppien ja tempojen kanssa.

Jotta saat harjoittelusta musikaalisempaa, soita harjoitusta valmiiden kappaleiden päälle, drumlesstrackien tai backing trackien kanssa. Pidä huoli, että dynamiikkaharjoitus ei jää vain paperille, vaan osaat säätää omaa soittoasi eri kompeissa, tempoissa ja tyyleissä.

Aksentit

Siirrytään kohti pienempiä yksityiskohtia, yksittäisistä raajoista yksittäisiin nuotteihin. Dynamiikasta puhuttaessa aksentit ovat rumpujensoitossa oleellisia, niitä käytetään paljon ja ne todella tekevät eron. Aksentti on yksinkertaisesti yksi ympärillä olevia nuotteja voimakkaampi nuotti.

Aksentti merkitään väkäsellä nuotin päälle. Kuuntele kaksi esimerkkiä jossa aksentti on siirretty eri paikkaan, mutta nuotit itsessään ovat samat.

Paina alla olevasta harmaasta nuolesta ja kuuntele esimerkki!

Harjoittele aksentteja virvelissä ja hi-hatissa

Alla kaksi harjoitusta, ensimmäisessä aksentti siirtyy hi-hatissa kahteen eri paikkaan, ja toisessa virveliin. Kuuntele miten paljon komppi muuttuu pelkällä aksentin siirrolla.

Kantti-isku (Rimshot)

Käydään seuraavaksi pari muuta tapaa saada etenkin virvelistä esiin dynamiikkaeroja. Ensimmäinen niistä on kantti-isku, englanniksi rimshot.

Kantti-iskussa isku tapahtuu lyömällä siten, että kapulan tippi osuu virvelin kalvoon samaan aikaan kun kapulan olkapää / gripin alue osuu virvelin vanteeseen.

Tämä isku tuottaa normaalia virveli-iskua voimakkaamman äänen ja on hyvin käytetty isku etenkin rock- ja metallimusiikissa, mutta myös muissakin tyylilajeissa.

Harjoittele kantti-iskuja yksi lyönti kerrallaan ja vasta sen jälkeen kompin kanssa. Vaikeinta kantti-iskuissa on saada niistä tasaisia ja samanlaisia, harjoittele lyöntikohtaa rauhassa.

Kantti-isku tulisi olla mahdollista soittaa vaivattomasti muiden iskujen joukossa, mutta mikäli esimerkiksi virvelisi on liian matalalla, isku saattaa olla vaikea. Kiinnitä huomiota virvelisi ja penkkisi korkeuteen mikäli tuntuu, että kantti-iskun soittamisessa on hankaluuksia.

Voit myös kokeilla lyödä niin, että kapulan tippi osuu aivan keskelle rumpua, sekä myös pari senttiä keskeltä sivulle. Ääni muuttuu usein paljon tuhdimmaksi, kun ei lyö aivan täysin keskelle.

Voit myös kokeilla kääntää kapulan kädessäsi toisin päin, huomaat miten paksummalla päällä lyöminen vaikuttaa iskuun.

Voit soittaa myös niin, että lyöt kantti-iskun aivan virvelin laitaan. Ääni muuttuu todella erilaiseksi ja on oikein käyttökelpoinen monessa musiikkityylissä.

Katso Red Hot Chili Peppersin rumpali Chad Smithin lyhyt video kantti-iskuista.

Extra kantti-iskuja

Pari hauskaa lisäkikkaa virvelin soittoon ovat myös esimerkiksi stick-on-stick isku, jossa asetat toisen kapulan rumpkalvolle, ja lyöt tätä kapulaa toisella kapulalla. Toinen hyvä lisä-ääni on lyönti pelkästään virvelin vanteeseen.

Harjoittele kantti-iskuja

Harjoittele kantti-iskuja soittaen niitä normaalien virveli-iskujen sekaan. Keskity kunnolliseen iskuun ja osumakohtaan. Vertaile ääniä ja tee muutoksia esimerkiksi virvelin korkeuteen tarvittaessa.

Cross-stick

Lähdetään dynamiikan toiselle puolelle virvelin kanssa, eli tapaan soittaa vaimeammin virvelillä. Cross-stick -lyönnissä kapula ja kämmen asetetaan kiinni rumpukalvoon, ja lyönti tapahtuu nostamalla kapulan tippiä ja lyömällä rummun vanteeseen. Liike ei ole monimutkainen, mutta vaikea selittää kirjoittamalla, joten katso ihmeessä alla oleva lyhyt video cross-stick .lyönnistä.

Tästä lyönnistä on myös paljon variaatioita esimerkiksi kämmenen asennon suhteen, tutustu vaihtoehtoihin lisää.

Harjoittele cross-stickiä

Kokeile tavallisia virveli-iskuja sekä cross-stickejä väliin. Tämä isku merkitään virvelirummun kohdalle nuoteissa, mutta x-merkillä.

Haamulyönnit (Ghost notes)

Siirrytään edemmäksi hiljaiseen päähän. Haamulyönneissä lyödään erittäin hiljaisella voimakkuudella pieniä iskuja, monesti vahvempien 2 ja 4 virveli-iskujen väliin.

Jos luit tämän blogisarjan osan yksi, muistat miltä tap stroke näyttää. Lyönti alkaa alhaalta ja päättyy alas. Tämä on tekniikka, jolla haamulyönnit kannattaa soittaa.

Ei sormen liikettä, ei pomppua, kapula enemmänkin vain tiputetaan alhaalta kalvoon tai "näpäytetään" pieni isku ranteella.

Harjoittele haamulyöntejä kärsivällisesti

Haamulyönnit ovat parhaimmillaan silloin, kun niitä ei käytännössä erota kappaleen seasta ollenkaan, mutta jos ne jätettäisiin yhtäkkiä soittamatta, eron huomaisi välittömästi. Kyse on tietyllä tavalla huomaamattomasta, mutta toisaalta myös komppiin merkittävästi vaikuttavasta iskusta. Haamulyönti merkitään laittamalla virvelinuotti sulkuihin. Esimerkkejä nuoteissa alempana.

Ota haamulyöntien harjoittelu tosissasi, se tulee viemään soittoasi eteenpäin.

Katso videolta lisää haamulyönneistä ja siitä, miltä ne kuulostavat soitossa.

Harjoittele haamulyöntejä

Harjoittele haamulyöntejä pikkuhiljaa, ensin pelkästään rumpupadilla tai virvelillä, jotta saat iskun korkeuden luontevaksi. Lisää vasta sen jälkeen haamulyöntejä komppiin. Käytetään tätä komppia pohjana.

Lisätään haamulyöntejä

Haamulyönti merkitään nuoteissa tavallisena virveli-iskuna, jonka ympärille laitetaan sulut.

Haamulyönnit kohdissa 2 e sekä 4 e virveli-iskun jälkeen

Kaksi peräkkäistä haamulyöntiä

Muuta haamulyöntien paikkaa

Nyt sinulla pitäisi olla työkaluja aloittaa dynamiikan harjoittelu muutamalla eri tavalla. Keskity jokaiseen raajaan erikseen ja varmista vielä dynamiikkatasosi sopivuus tyylilajiin tai soitettavaan kappaleeseen. Rockia soitetaan kovempaa kuin Bossa Novaa.

Lue seuraavaksi

Jatketaan tekniikkaharjoituksia - blogisarjaa. Seuraavaksi puhutaan bassorummusta ja pedaalitekniikasta.

teknikkaharjoituksia 3